l
e
a
r
n

Vakopleidingen voor interieurstylisten

Ben jij altijd bezig met de inrichting en styling van je interieur en zijn anderen erg enthousiast over jouw interieur en styling? Word je vaak gevraagd door anderen om mee te helpen bij hun styling? Dat is een groot compliment en hartstikke leuk! Tegelijkertijd kan het best eng zijn om bij een advies alleen maar op je intuïtie af te gaan, want jij wilt wel dat men straks blij is met het eindresultaat… Met onze vakopleiding Interieurstyling die je, in deeltijd ’s avonds, kunt volgen in Enschede kun je jouw persoonlijke stylingtalent omzetten naar een professioneel niveau en een erkend vakdiploma interieurstylist behalen.

Is onze opleiding iets voor jou?

Natuurlijk zijn we ontzettend blij met de grote belangstelling voor onze deeltijd vakopleiding Interieurstyling, maar we vinden het wel belangrijk dat onze opleiding goed bij je past! Daarom vind je hieronder een beschrijving van onze uitgangspunten en de opzet en inhoud van de opleiding en wat dat betekent voor onze cursisten.

Wat zijn onze uitgangspunten?

We willen een fijne, inspirerende en kleinschalige deeltijd opleiding bieden. Het is ons doel om allround Interieurstylisten op te leiden die interieurconcepten kunnen ontwikkelen en uitwerken voor alle gangbare interieurstijlen.

We werken in een  periode van 8 maanden, in groepen van min. 6 tot max. 12 personen, toe naar het landelijke, erkende EHCB examen Interieurstyling. Het behaalde vakdiplome heeft een NLQF keurmerk MBO 4 .

Past onze opleiding bij jou?

Heb jij een passie voor interieurvormgeving en wil je een professionele, gediplomeerde interieurstylist worden? Heb je een vooropleiding op minimaal HAVO, MBO-4 niveau? Dat is al een belangrijke basis!

Ben je goed computervaardig en wil je (leren) werken een 3D programma?  Om de examenopdrachten goed uit te werken is dat namelijk nodig.  

Heb jij de tijd en energie?

Het is erg belangrijk dat je, naast de 20 lesavonden van 2 uur, voldoende motivatie en tijd hebt voor het maken van de omvangrijke huiswerkopdrachten en het bestuderen van de theorie, gemiddeld kost je dat 15 uur per week.

In de laatste fase van de opleiding werk je  aan de pittige en omvangrijke  EHCB opdrachten. Reken er op dat je in deze periode minstens het dubbele aantal uren zult besteden per week..

 

Jij bepaalt ook het succes!

Eigenschappen, vaardigheden en talenten die je beslist zullen helpen bij het volgen van onze opleiding zijn: een “open mind’, leergierigheid, creativiteit, ruimtelijk inzicht, nauwkeurigheid, prioriteiten kunnen stellen en plannen.

Het is onze ervaring dat jullie, met een vaak heel andere achtergrond en ervaring, maar een grote passie voor interieurstyling, in staat zijn om de intensieve opleiding aan te kunnen.

Wat bereiken wij?

We hebben op basis van onze ervaring en kennis die o.a. vertaald werd in opleidingsmethodes en boeken èn het behaalde succes van onze cursisten een CRKBO erkenning gekregen voor de kwaliteit van ons lesinstituut  

Sinds de start van onze opleiding zijn alle door ons begeleide cursisten die deelnamen aan het EHCB examen geslaagd.

Van de laatst begeleide drie lesgroepen is wederom iedereen geslaagd, daar zijn we erg trots op, immers zij volgden alleen maar digitale lessen, i.v.v. Corona. Dit is geen garantie, maar we doen er alles aan om je te helpen slagen!

Wat kost onze opleiding?

Het cursusgeld is in 2022 vastgesteld op € 1195,00 per persoon. Inbegrepen zijn naast de lessen het gebruik van de uitgebreide, besloten Digitale Leeromgeving en de totale begeleiding naar en bij jouw EHCB examenwerk. Dit geldt overigens ook als je ervoor kiest om op een later moment examen te gaan doen (dus als jouw opleiding al is afgelopen.) Vanzelfsprekend zijn koffie & thee, WIFI en parkeren gratis.

Daarbij komen echter nog wel de kosten voor de studieboeken, materialen en het examengeld voor de deelname aan het EHCB examen Interieurstyling.

Wat kun je verwachten van de lessen?

 Je krijgt altijd les van Cristy Brandriet. In de les worden alle onderwerpen behandeld die van belang zijn om complete interieurstylingconcepten te kunnen ontwerpen en uitvoeren binnen alle gangbare interieurstijlen.

We gebruiken hoofdzakelijk de lesmethode Interieurstyling (deel 1 en 2) en Interieurbasics van Cristy Brandriet. Je kunt deze boeken aanschaffen via onze boekenpagina.

Daarnaast wordt  De menselijke maat van Prof. dr. Haak gebruikt, ook verkrijgbaar via Bol.com.  Vanuit de Sigma Colour System C21.3 waaier leer je te werken met de NCS kleurensystematiek. 

Jij bestudeert thuis de theorie en maakt de ontwerpopdrachten.  Je kunt daarbij gebruikmaken van een unieke Digitale Leeromgeving waarop je bij iedere opdracht een uitleg en verder nog veel extra informatie vindt.

In de les wordt je werk besproken, jij motiveert wat je hebt gedaan en waarom en Cristy en je klasgenoten geven hun mening. Het bespreken van ieders werk en het inspireren en leren van elkaar is een belangrijke keuze in de lessen. Juist hierdoor komen jullie relatief snel tot een hoog niveau van werk.

Gedurende de opleiding zal Cristy altijd eerlijk aangeven wat je goed hebt gedaan en wat (eventueel) verbetering nodig heeft om op het vereiste examenniveau te komen. 

Naast de lessen thuis hard aan het werk…

In de les behandelen we de onderwerpen waarmee je jouw basiskennis- en vaardigheden als interieurstylist opdoet. We starten altijd met een toelichting op de theorie die thuis bestudeerd moet worden en de opdracht die je gaat uitwerken.  Op de Digitale Leeromgeving vind je de planning en bij iedere opdracht een extra uitleg waarmee je bij de zelfstudie niet aan je lot overgelaten bent.

Iedere les start met een terugblik op de bestudeerde theorie, waarbij je vragen kunt stellen over zaken die onduidelijk waren. Vervolgens besteden we veel tijd aan het bespreken van de door jullie gemaakte opdrachten. Iedereen laat het gemaakte werk zien en geeft een toelichting op de gemaakte keuzes. Juist het zien van elkaars werk en het gesamenlijk bespreken ervan is zeer inspirerend en leerzaam. Doordat je gedurende de gehele opleiding je werk presenteert ben je ook goed voorbereid op het mondelinge examen waarbij je de door jou gemaakte stylingplannen gaat toelichten.

Soms wordt er in de les een groepsopdracht gemaakt, maar in de regel maak je dus thuis de opdrachten. Voor de gemiddelde tijdsbesteding thuis moet je toch wel rekenen op minimaal 15 uur. In de laatste 6-8 weken van de opleiding werk je thuis aan de examenopdracht die je gaat presenteren bij het mondeinge examen en bestudeer je de theorie voor het schriftelijke examen. Dit is echt een pittige periode waarin je nog veel meer tijd zult moeten steken.

 

 

Alles wat nodig is..

Je werkt uit de door Cristy Brandriet ontwikkelde studiemethode Interieurstyling die bestaat uit twee delen. Deze methode wordt ook door het EHCB als uitgangspunt genomen bij het theorie-examen. Kijk in de inhoudopgave voor de onderwerpen die worden behandeld. Daarnaast gebruiken jullie Interieurbasics, ook geschreven door Cristy en het boekje De menselijke maat, geschreven door Prof. dr. Haak.

 • Je creëert of  transformeert als interieurstylist, passende, persoonlijke en originele interieurconcepten binnen alle interieurstijlen. We doen dus veel aan het herkennen van de belangrijkste interieurstijlen en stromingen, qua vormgeving en styling.
 • Je maakt binnen de diverse interieurstijlen alle keuzes voor de aankleding met (bijzondere) materialen en kleuren, de totale inrichting en styling en zorgt dat deze optimaal zijn afgestemd op je opdrachtgever.  Je leert dan ook hoe je ruimtes goed kunt indelen, inrichten en stylen en met welke meubels, materialen en kleuren, verlichting en accessoires je dat kunt doen. 
 • Je werkt jouw interieurconcepten professioneel uit in een totaalplan waarin het eindresultaat na de uitvoering van jouw concept realistisch en aansprekend wordt gevisualiseerd. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is dan ook om plattegronden en stylingplannen professioneel te leren uitwerken, de eisen van het EHCB t.a.v. de examenopdracht zijn een belangrijk uitgangsput. 3D ontwerpen zijn daarin eigenlijk een vereiste omdat consumenten tegenwoordig een realistisch en inspirerend voorproefje willen zien van het straks uitgevoerde interieur. 

Moet jij nog een software programma onder de knie krijgen, dan zou je met het programma Life Home Pro van Belight software kunnen gaan werken. Cristy Brandriet werkt zelf met dit programma en laat regelmatig voorbeelden zien van projecten in de les. Er wordt, als de groep het wil, een extra les Life Home pro ingepland om jullie de fijne kneepjes van het programma uit te leggen.  De basis van het programma moet je zelf, thuis onder de knie krijgen.  Het is dus heel handig zijn als je vòòr je start met de opleiding al leert te werken met dit programma.

Coaching en begeleiding bij de examenopdracht 

In de opleiding werken we toe naar het landelijke, erkende EHCB examen en wordt het behalen van een internationaal erkend vakdiploma als belangrijk uitgangspunt genomen. 

Gedurende de gehele opleiding is de inhoud en aanpak gericht op de eisen die internationaal worden gesteld aan een gediplomeerd Interieurstylist. Het door jou gemaakte en gepresenteerde werk wordt door Cristy Brandriet aan de hand daarvan beoordeeld. Mocht je (op onderdelen) niet voldoen aan het vereiste niveau dan zal dat altijd eerlijk worden aangegeven.

In de laatste fase van de opleiding, als jij de examenopdracht van het EHCB hebt ontvangen, zijn we in de lessen echt alleen maar bezig met coaching, advies, informatievoorziening en klankborden bij jou uitwerking van alle examenonderdelen.

We gaan bij de begeleiding uit van de eisen die het EHCB stelt ten aanzien van je kennis en vaardigheden èn de bij het examen opgedane ervaring en de behaalde resultaten van onze oudcursisten die inmiddels gediplomeerd zijn. Wij weten waar de examinatoren op letten, wat ze waarderen en waarover ze kritisch kunnen zijn en jij kunt daarop anticiperen!

Dit heeft sinds de start van onze opleiding geleid tot een 100% slagingspercentage, natuurlijk zijn we daar heel erg blij mee. Garanties kunnen wij helaas niet geven, maar we zullen er alles aan doen wat in onze macht ligt om iedereen te helpen slagen!

Welke boeken zijn interessant en inspirerend?

Binnenkort vind je hier een boekenoverzicht!

 Wanneer starten er lesgroepen?

We bieden de vakopleiding Interieurstyling aan op maandag- woensdag- en  bij grote belangstelling ook op donderdagavonden. De lessen vinden plaats van 19:00 – 21:00 uur in een inspirerende lesruimte aan de Boddenkampsingel 87 in Enschede (de kantoorvilla van Gladior).

Het Corona virus hield ons allemaal in de afgelopen jaren flink in de greep, voor onze opleiding had dat ook consequenties.

Zo zijn we in november 2020 gestart met twee lesgroepen, die digitaal (via Zoom) de cursus volgden. Ondanks het feit dat het over en weer best heel spannend was om hiervoor te kiezen, zijn alle cursisten die mee deden met de landelijke EHCB examens in Mei en Juni 2021 geslaagd. Ook met digitale lessen behaalden we een 100% slagingspercentage…, super fijn en zeer dankbaar daarvoor!

 • Eind November 2021 zijn we met twee nieuwe lesgroepen gestart. (Deze lesgroepen zijn vol) De lessen worden (na een Zoom periode) op dit moment weer heerlijk klassikaal gevolgd in de leslocatie in Enschede. En, het ziet er goed uit met Corona. Mocht het in de toekomst toch weer anders worden, dan hebben we gelukkig wel ervaren dat digitale lessen misschien niet het meest ideaal zijn, maar dat deze wel degelijk kunnen leiden tot een hoge kwaliteit van de cursisten en prachtige examenresultaten….
 • Eind November 2022 zullen we naar verwachting weer gaan starten met twee nieuwe lesgroepen op de maandag- en woensdagavonden. Wellicht wordt hier, bij grote belangstelling, ook nog een donderdagavond lesgroep aan toegevoegd.
 • Als je de intentie hebt om in November 2022 te starten kun je alvst een plekje in de door jouw gekozen lesavond reserveren. Stuur ons een mail en we zullen een plek voor je vrijhouden.

Zodra je jezelf hebt aangemeld zul je toegang krijgen tot de planning waarin de exacte lesdagen opgenomen zijn. In de planning zijn alle schoolvakanties en feestdagen altijd vrijgepland.

Wat de reden ook is van de annulering van een inschrijving vòòr of nà de cursusstart en hoe jouw omstandigheden ook zijn, het is helaas niet mogelijk om af te wijken van de onderstaande regeling. Wij zullen altijd de hieronder beschreven regeling naleven.

Lees daarom goed onze annuleringsregeling want met jouw inschrijving stem je in met de regeling!

 1. Er geldt een bedenktijd van 14 dagen bij inschrijving, deze bedenktermijn vervalt indien het eerste lesmoment binnen de 14 dagen bedenktermijn plaatsvindt en de deelnemer hieraan heeft deelgenomen.
 2. Bij annulering van de inschrijving binnen 7 dagen voor cursusaanvang kan een restitutie volgen van 60% van het betaalde cursusgeld onder voorwaarde dat de verstrekte inloggegevens niet aan anderen worden verstrekt.
 3. Indien je na de start van de opleiding, om welke reden dan ook, wilt/moet stoppen met het volgen van de opleiding is restitutie van (een deel van) het betaalde cursusgeld niet meer mogelijk.  Je krijgt echter de eenmalige mogelijkheid om (zonder extra kosten) deel te nemen aan de eerstvolgende lesgroep die gaat starten.*. Je meldt je hiervoor minimaal 1 maand voor cursusaanvang aan en vermeld bij je inschrijving dat je na een annulering wilt inschrijven.
 4. Bij een onverhoopte annulering van de opleiding door de organisatie voor de cursusstart zal het volledige betaalde cursusgeld worden gerestitueerd onder voorwaarde dat de verstrekte inloggegevens niet aan anderen worden verstrekt.
 5. In het geval er door ernstige ziekte of calamiteiten een opleiding door de organisatie nà de cursusstart beëindigd zou moeten worden volgt naar rato van het betaalde cursusbedrag (en het aantal lessen bij de opleiding) een restitutie van de niet aangeboden lessen.

 

*) Over het algemeen starten we bij de opleiding Interieurstyling in maart en november met (een aantal) nieuwe lesgroepen. De opleiding Binnenhuisarchitectuur voor Interieurstylisten wordt alleen bij voldoende deelnemers (gediplomeerde interieurstylisten) aangeboden.

Òf en wanneer de diverse opleidingen daadwerkelijk aangeboden worden en (kunnen) starten is een afweging en beslissing die alleen is voorbehouden aan de organisatie.

 Word jij blij van de beschrijving van de opleiding en herken jij jezelf als passende cursist en toekomstig Interieurstylist?

Je kunt je direct aanmelden voor de vakopleiding  voor Interieurstylisten.