Verlichtingsplanning – Interieurstyling

Kiezen en plaatsen

Het juiste licht op de goede plaatsen in je ruimtes toevoegen

Natuurlijk ben je jezelf als interieurstylist bewust van het belang van zowel dag- als kunstlicht in de ruimte. Licht is essentieel voor ons om letterlijk alles te kunnen zien zodat we in de ruimtes kunnen bewegen, dingen doen en natuurlijk ook relaxen.

Lcht is van belang voor ons welzijn, dat we ons plezierig voelen. Een goede balans in de hoeveelheid licht en schaduw is hierbij essentieel.

 

Met de keuze voor en positie van de juiste verlichtingsarmaturen kun je een interieurstyling vervolmaken, optisch op twee manieren: door je zeer bewuste toevoeging van ‘licht’ op bepaalde posities en hoogtes in de ruimte en natuurlijk ook door te kiezen voor armaturen die een bepaalde uitstraling hebben. 

 

Je kunt met kunstlicht bijvoorbeeld corrigeren als er in delen van een ruimte veel schaduwwerking is, bijv. bij een nis, bij hoge kasten, etc. Je kunt daar het beste kiezen voor een verlichtingsarmatuur die zorgt voor indirect licht plaatsen waarbij het licht reflecteert op de wand en/of het plafond. Zorg dat het licht subtiel, maar verdeeld over wand en plafond verstrooid.

 

Door bepaalde delen aan te lichten kun je fraaie onderdelen in de architectuur benadrukken, maar bijvoorbeeld ook de hoogte en afmetingen van de ruimte optisch vergroten.

 

Soms kies je voor een statement, voor armaturen dus die letterlijk en figuurlijk in het ‘oog springen’. Dat kun je doen als er een basic interieur is gecreeerd dat enkele blikvangers verdient. 

 

Maar, in andere situaties kies je voor armaturen die meer dienend zijn. In een interieur bijvoorbeeld waarin veel kunstwerken opgehangen zijn en/of kunstobjecten geplaaatst zijn verdienen deze de aandacht en zal een armatuur vooral bedoeld zijn om de aandacht op die kunst te richten.

 

Hierna vind je enkele interessante bronnen over kunstlicht:  

 

Licht kiezen en plaatsen,

Duidelijke uitleg over het maken van een verlichtingsplan, o.a. over de lichtvlekken die ontstaan. 

Lichtbundels met spots

Bekijk welke soorten/graden lichtbundels met spots te kiezen zijn.

Voorbeeld van verlichtingsplan professional 

Een totaal uitgewerkt professioneel lichtplan.

Philips Bulbadviser 

Fitting, vorm en technologie van Philips lampen uitkiezen.

 

En dan nog enkele video”s: