Interieurstylist opdracht 3

Opdracht 3

De ontwerpbouwstenen

Dit is echt een hele belangrijke, leerzame opdracht. Je houdt de opdracht aan zoals in het boek is aangegeven, maar je leest naast de uitleg in Interieurstyling 1 vooral ook het hoofdstuk over ontwerpbouwstenen in Interieurbasics!

Deze opdracht zal je inzicht ten aanzien van de visuele kenmerken van de diverse interieurstijlen en stromingen nog meer verdiepen. 

Je zult hiermee ook beter leren analyseren waarom een interieur ‘klopt’ en waarom niet. Zo ontstaan er vaak woonproblemen als er binnen een bepaalde interieurstijl conflicterende keuzes gemaakt zijn ten opzichte van de uitgangspunten voor de vormgeving van de interieurstijl die men graag zou willen.

Bijvoorbeeld in een huis zijn er steenstrips op een wand, is er een grove structuur op de wanden en  een haard met spoorbielzen dan kun je er nog zo’n fraai modern bankstel en designlampen in plaatsen, maar het decor roept “ik ben landelijk”. Om hier een modern interieur van te maken moet je dus aanpassingen maken in het decor!

Het decor en de stukken in een interieur moeten elkaar versterken, een symbiose hebben.

Let bij het selecteren van de foto’s per bouwsteen vooral ook op de interieurstijl van het interieur waarin de bouwsteen op die specifieke wijze is gebruikt.

Dus liever de bouwsteen laten zien in een interieur dan dat je een plaatje laat zien van een stukje behang bij de bouwsteen patronen. 

Uiteindelijk trek jezelf conclusies ten aanzien van de bouwstenen:

Bijvoorbeeld, in moderne interieurs zie je meer gladde texturen (zoals banken van leer, kunststof eettafelstoelen, woonbeton op de vloer, luxaflex voor de ramen, glas op een tafel, RVS lampenkappen, etc.)

Terwijl in landelijke interieurs meer volle, zachte texturen te zien zijn, bijvoorbeeld met zitbanken met linnen bekleed en voorzien van veel zachte kussens, stoffen lampenkappen, vouwgordijnen, eettafelstoelen bekleed met stof of voorzien van zachte kussens, etc.etc.