Extra info over kleurenplan – Interieurstylist

Extra info over kleurenplan

We gaan bij het kiezen en afstemmen van de kleuren altijd uit van alle kleuren in het totale interieur, alles draagt immers kleur.

In het kleurenplan moeten dus de kleuren gecombineerd worden in/op:

  1. de ruimte, met zijn specifieke kenmerken, zoals: de lichtinval, de grote, hoogte, etc.
  2. het totale decor, de vloer, wanden, raambekleding en het plafond
  3. de blijvende stukken, de meubels en objecten met hun specifieke kleuren

Zodra er op de wanden en het houtwerk in een interieur niet voor één kleur maar voor kleurencombinaties word gekozen (en dat leidt zoals bekend vaak tot boeiender en harmonieuzer kleurenschema’s) is het essentieel dat de exacte posities van die kleuren duidelijk worden aangeven.

Het is belangrijk dat je opdrachtgever, of bijv. een schilder zonder te ‘puzzelen’ in een oogopslag kan zien waar, welke kleur begint en eindigt, zij willen immer het plan zonder fouten uit kunnen voeren. Duidelijkheid is hier dus een vereiste.

De uitwerking van het kleurenplan

In het kleurenplan worden alle kleurenkeuzes, bijvoorkeur vanuit een meubelplan, uitgewerkt.

Het meubelplan of (in het geval het gaat om bijv. een nieuwbouwwoning) de plattegrondtekening wordt op een groot, wit karton, foamboard of een ander geschikte ondergrond opgenomen.

  • Vanuit de tekening wordt vervolgens d.m.v. strakke lijnen vanuit de diverse muren, het houtwerk op deuren en kozijnen en de wanden aangegeven waar, welke kleur wordt gebruikt, naast de lijn plak je de originele kleurenstrip (die je haalt bij de schilderswinkel of bouwmarkt) van de kleur die je hier wilt toepassen.
  • Je mag evt. ook op een andere manier aangeven waar welke kleur wordt opgenomen/ begint of eindigt. Maar zorg in dat geval dat je plan zonder gepuzzel duidelijk en overzichtelijk is.
  • Het is belangrijk dat je alleen de kleur laat zien die je ook daadwerkelijk wilt toepassen (gebruik dus niet strip waarin meerdere kleuren zichtbaar zijn maar alleen de bedoelde kleur)
  • Gebruik indien mogelijk liefst een grotere staal dan een uitgeknipt blokje uit een strip, bij de meeste bouwmarkten en schilderzaken zijn deze grotere stalen verkrijgbaar, bovendien hebben verffabrikanten ook vaak een bestelsite waarop je de stalen kunt bestellen..
  • Je mag nooit kopieën gebruiken van kleurstrips, omdat de kleur van een kopie altijd afwijkt van de originele staal!   Zorg dat je uitwerking netjes is, dat de stalen overzichtelijk rondom de betreffende kleurvlakken zijn opgenomen.
  • Geef duidelijk aan waar welke kleur begint en eindigt. Kleuren die elkaar in de werkelijkheid gaan ‘raken’ zouden in de presentatie ook zoveel mogelijk tegen elkaar aan geplakt moeten worden, dan pas zie je de daadwerkelijke werking die ze op elkaar hebben
  • Kies zorgvuldig de kleur van je ondergrond, wit ligt het meest voor de hand qua kleurenweergave van de stalen, maar soms kan zwart of grijs ook een keuzes zijn (denk aan de Ittense kleurcontrasten, die zijn ook van toepassing op je eigen uitwerkingen!)
  • In een kleurenplan nemen we bijvoorkeur ook stalen op van de belangrijkste kleurvlakken in de ruimte. De vloer en het evt. vloerkleed zijn hierbij de belangrijkste kleuren, omdat het hier gaat om relatief grote kleurvlakken in de ruimte. Als je moet combineren met een bestaande ‘aanwezige’ kleur op een of meer wanden of op meubels, dan is het ook belangrijk om hierin aandacht en ruimte te geven in de presentatie.
  • Je bepaalt zelf welke extra stalen eventueel ook nog relevant zijn voor een realistisch totaalbeeld van de kleurenafstemming.

De rol van een kleurenplan

Bij een afgewogen keuze voor kleur spelen, zoals je inmiddels weet, zeer veel aspecten een rol.

In tegenstelling tot de gemiddelde consument, die kleur voornamelijk kiest op basis van persoonlijke voorkeuren en trends (en daardoor nog wel eens foute keuzes blijkt te maken) proberen wij in onze kleurenplannen altijd ook met de bekende kleureffecten op mens en ruimte rekening te houden.

Vanzelfsprekend willen we originele en esthetisch kleurenplannen maken. Hierbij is het echter zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat er een effectief kleurengeheel ontstaat waarmee de juiste keuzes gemaakt zijn qua ruimte- en sfeereffecten.

Om zo goed mogelijk rekening te houden met alle relevante aspecten wordt hierna nog een checklist (in willekeurige volgorde) opgenomen die je kan helpen bij het maken van een passend en geschikt kleurenplan.

Aan de hand van de hier gegeven antwoorden overweeg je wat dit betekent voor je mogelijkheden en keuzes voor kleuren in de desbetreffende ruimte.

  1. Welke kleurenvoorkeuren hebben je opdrachtgevers?
  2. Voor welke interieurstijl is gekozen is in de betreffende ruimte?
  3. Wat is de ligging van de ruimtes t.o.v. de zon, is er koel of warm licht?
  4. Hoe staat het met de hoeveelheid binnenvallend daglicht? Wil je met de kleurvlakken licht laten reflecteren of absorberen?
  5. Hoe groot is de ruimte? Wil je met kleuren de ruimte groter laten lijken, of kleiner?
  6. Om welke ruimte gaat het? Wie gebruikt de ruimte?
  7. Wil je met de kleuren een bepaald gevoel of gedrag op te wekken?
  8. Met welke blijvende, relevante kleurvlakken (bijv. de vloer) moet er gecombineerd worden?
  9. Wat is de grote, vorm en het materiaal waarop kleur wordt aangebracht?
  10. Wil je onderdelen in de ruimte accentueren, of camoufleren?