Cristy Brandriet | CBI_IS_Opdracht 2

CBI_IS_Opdracht 2

klassiek
Traditioneel landelijk
modern landelijk
modern
design
Postmodern

De hoofdinterieurstijlen

Een zeer belangrijk onderdeel van het vak is voor een interieurstylist dat je een passende huisstijl voor particuliere- en zakelijke ruimten kunt neerzetten. Bij de 1e opdracht hebben jullie je verdiept in de Corporate Identity, de huisstijl van bedrijven.

In deze 2e opdracht doen jullie dat voor de ‘huisstijl’ in particuliere ruimten, hier gaat het om het ontwerpen van een bij de bewoners passende interieurstijl.

In het tweede hoofdstuk heb je een uitleg gelezen over de diverse interieurstijlen en de interieurstromingen van vroeger en nu.

Lees de uitleg voor je begint met deze opdracht nog een keer goed door voor je begint met opdracht 2.

Dit is een intensieve opdracht waarin het doel is om de typische kenmerken per stijl en stromingen te visualiseren. Hiervoor is het erg belangrijk dat je let op de kleinste details in interieurs.

Hoofd- en subinterieurstijlen

We houden de volgende verdeling aan in de hoofdinterieurstijlen, waaronder een aantal substijlen vallen.

 • 1. Landelijk
  • 1.1. Traditioneel Landelijk  (+ evt. Klassiek Landelijk*)
  • 1.2. Modern Landelijk
 • 2. Klassiek
  • Klassiek ‘old school’
  • Klassiek modern **
 • 3. Modern + een of beide moderne stromingen
  • 3.1. Design en/of
  • 3.2 Postmodern.
*) Klassiek landelijk hoort feitelijk bij Traditioneel landelijk maar is de stroming waarin meer naar klassiek neigende elementen zijn opgenomen, zoals wat meer sierlijke en donkere glanzende meubels, kristal, porselein, etc.
Traditioneel landelijk kenmerkt zich door grovere vormen, aardewerk en heeft dus minder opsmuk en is meer puur (en duidelijker een afspiegeling van het ‘oude’ landleven.
**) In klassiek modern zien we dat ‘licht, lucht, ruimte’ de van origine donkere  klassieke interieurs oplichten, de vormgeving van meubels is  nog steeds elegant, maar voorzien van minder versiering en luchtiger. Piet Boon interieurs zijn een voorbeeld van deze stroming.

 

Het gaat bij deze opdracht niet om de theoretische beschrijving van de stijlen (zoals in de opdracht van het boek wordt gevraagd) maar juist om het leren herkennen van de  typische kenmerken voor de uitvoering van de stijl of stroming.

De opdracht

 • Je maakt voor de bovengenoemde interieurstijlen en substijlen een A3 collage van fraaie interieurs die duidelijk zijn uitgevoerd in de betreffende stijl of stroming.
 • Zorg dat je karakteristieke afbeeldingen vindt van interieurs waarin de kenmerken goed zichtbaar worden in de afwerking van de ruimte, de keuzes voor kleuren, materialen, meubels en accessoires en de manier waarop de onderdelen zijn geplaatst in de ruimte. Je nummert alle beelden per collage. Uit de interieurtoepassingen moet duidelijk naar voren komen dat het gaat om de gekozen stijl!
 • Het is hierbij ERG belangrijk dat je de juiste interieurbladen selecteert waarin je goede voorbeelden vindt van die specifieke gekozen stijl/stromingen en dat je tijd neemt voor de uitwerking ervan in beeld!! De opdracht begint dus eigenlijk al in de winkel, waar je de juiste bladen selecteert per interieurstijl.
 • Kijk even in het fotoalbum over Stijlen en Stromingen om een indruk te krijgen van het juiste type beelden.
 • Zet op een passende wijze boven iedere collage om welke stijl/stroming het gaat.
 • Per A3 collage neem je in een bijlage, per genummerd  beeld, een korte beschrijving op van de kenmerken van de geselecteerde interieurs en waarom jij vindt dat het voorbeeld past bij de stijl waarbij je de foto hebt geplaatst.
 • Let op: soms lopen stijlkenmerken wat door elkaar heen, maar probeer aan de hand van de grootste gemeenschappelijke deler toch de juiste categorie te bepalen.

Met de uitwerking van deze opdracht heb je in je eigen archief al een goede visualisatie  en dus een duidelijk voorbeeld van een goed uitgevoerde interieurstijl of interieurstroming, dit kan je in de toekomst nog heel goed van pas komen.

 

Als je het lastig vindt om de interieurstijlen te herkennen kun je eventueel ook gebruikmaken van mijn boek Interieurbasics waarin met name de kenmerken en uitvoeringen van de hoofdinterieurstijlen uitvoerig zijn uitgewerkt. Je kunt het boek tijdens de les bij mij aanschaffen.  Maar je kunt nu ook alvast het hoofdstuk lezen over interieurstijlen in pdf formaat.

Tijdens de les krijgen jullie nog een nadere uitleg over de vormgeving in de diverse interieur(sub)stijlen middels een powerpoint presentatie.

N.B.

Op dit moment heb je het hoofdstuk over kleuren- en materialen nog niet behandeld, maar probeer toch goed te analyseren welke keuzes de ontwerper heeft gemaakt voor die onderdelen.

Later komen we nog een keer terug op de materialen, dus bewaar je collages goed.