Opdracht 5 – Interieurstylist

Opdracht 5 – Interieurstylist

Voor een interieurstylist zijn kleurenwaaiers een onontbeerlijk gereedschap.

Eigenlijk zou je van een aantal fabrikanten een waaier moeten hebben. Maar, kleurenwaaiers zijn behoorlijk prijzig dus we raden in de eerste instantie aan om eén waaier aan te schaffen. Hoewel er diverse kleursystemen (en bijpassende waaiers) zijn, gaan wij uit van het NCS systeem.

Wij hebben gekozen voor de NCS kleursystematiek omdat wij het een ‘sympathiek’ en goed werkbaar systeem vinden. Daarnaast weten we ook dat het EHCB in de Theorie examens NCS codes voorlegt en aan jullie vraagt welke kleur/tint het is. We behandelen in de les het NCS systeem en jullie leren ermee werken.

Het is belangrijk dat je het NCS-systeem goed leert te begrijpen, want hierdoor kom je tot verrassender en harmonieuzer combinaties dan je met het (alom gebruikte) ton-sur-ton combineren krijgt. Gebruik daarnaast alles wat je hebt geleerd over interieurstijlen (kies voor kleuren die passen in de gekozen interieurstijl) en alles wat behandeld werd in het kleurenhoofdstuk (de zeven kleurcontrasten, de kleurenpsychologie en alles wat werd uitgelegd over de ruimtewerking van kleuren, etc.)

Een goede kleurenwaaier is waaier C21.3 van Sigma, waarin naast NCS- ook RAL kleuren opgenomen zijn. Je kunt de waaier bestellen via bestellen via de Sigma shop.

Let op:

jullie gaan niet uit van de opdracht uit het boek, maar je gaat het kleuren- en materialenplan uitwerken zoals dat moet voor het EHCB examen.

Je doet dit binnen het totaalconcept dat je gaat uitwerken voor een zelfgekozen opdrachtgever, diens wensen en situatie. Je werkt de benedenverdieping uit (exclusief een schuur/garage, etc.)

 

Kijk eerst nog eens heel goed naar diverse examenuitwerkingen. Let goed op hoeveel verschillende onderdelen uitgewerkt moeten worden en vooral ook hoe het kleuren-en materialen plan een onderdeel is van het geheel.

Dus, natuurlijk gaan jullie een kleuren-en materialenplan maken, maar als afgeleide van welk totaalconcept jij ingedachten hebt voor je opdrachtgevers.

  

  • Beschrijf de opdrachtgevers en hun Programma van Eisen ( welke wensen ze hebben t.a.v. de interieurstijl, hoe is hun leefstijl, welke functie komen in de ruimte, etc.etc.).
  • Maak in Life Home 3D alvast de plattegrond, bijvoorkeur aan de hand van de bouwtekening van de ruimte.  Je werkt hierin de komende tijd alle onderdelen uit van meubels, kleuren- en materialen, verlichting, accessoires, etc. Natuurlijk hoeft dat nu nog niet allemaal, maar wel belangrijk dat je je realiseert wat er allemaal in elkaar grijpt in zo’n interieurconcept.
  • Schrijf nu eerst een Analyse en Visie over de (situatie van) de opdrachtgever en jouw ideeen en aanpak.
  • Je maakt daarna een (abstract) Moodboard waaruit je inspiratie blijkt voor de kleuren- en materialen, de vormgeving, styling etc.  Kijk nog even goed naar examenuitwerkingen voor ideeen t.a.v. de moodboard uitwerkingen.
  • Je kunt alvast beginnen met het opvragen van diverse stalen, bedenk dat je heel veel stalen nodig hebt omdat het in een kleuren- en materialenplan niet alleen gaat om de wanden, het houtwerk en plafond, nee het gaat eigenlijk om alle kleuren- en materialen die in de ruimte bijelkaar komen.
  • Begin gewoon, zonder je teveel druk te maken, alles gaat goed komen en in de les volgt een nadere uitleg en toelichting!