Cristy Brandriet | opleiding interieurstyling

opleiding interieurstyling

De vlag mocht weer uit hoor!!

Wat zijn we blij dat alle door ons begeleide cursisten die deelnamen aan het EHCB examen Interieurstyling, op 12 juni 2018 zijn geslaagd. Ze moesten bij dit examen hun beide stylingplannen (11 onderdelen) presenteren en toelichten.

Zij startten in maart 2017 bij CBI in Enschede met de vakopleiding Interieurstyling en hebben het erkende vakdiploma Interieurstylist in the pocket!

Fantastisch om weer 100% geslaagd voor deze examengroep te mogen noteren.  Ook super geweldig dat de ene cursiste van de maart groep uit 2017, die toen niet geslaagd was, nu voor haar herexamen wel geslaagd is!

We gaan er weer vol tegenaan om bij het volgende examen wederom het optimale 100% slagingspercentage te bereiken!

In 20 lessen naar het landelijke EHCB examen Interieurstyling
Je kunt de avondopleiding Interieurstyling onder mijn persoonlijke begeleiding bij CBI interieuropleidingen in Enschede volgen.

We werken in groepen van 6 tot max. 10 personen vanuit de door mij ontwikkelde opleiding en de bijbehorende methode Interieurstyling toe naar het externe en erkende EHCB examen Interieurstyling. Deze examenmodule valt onder van het overkoepelende examen Interieurdesigner dat is gewaardeerd met een NLQF keurmerk MBO 4.

 

Het EHCB neemt de inhoud en opzet van de door mij ontwikkelde methode Interieurstyling  als uitgangspunt voor de toetsing van het eindniveau van haar examenkandidaten voor het diploma interieurstyling. En wij nemen het behalen van dit erkende diploma bij het EHCB als uitgangspunt!

handtekeningCristy 2

Duur, planning & locatie van de avondopleiding Interieurstyling
 • De gehele avondopleiding Interieurstyling bestaat uit 20 lessen van 2 uur.
 • De lessen worden verzorgd van 19.00 – 21.00 uur in onze leslocatie in Enschede.
 • In de onderwijsagenda vind je de exacte lesdata van de  lesgroepen.
 • In de eerste fase van de opleiding zijn de lessen meestal tweewekelijks ingeroosterd, in de eindfase – de fase waarin door de cursisten wordt gewerkt aan de praktische EHCB examenopdracht- wekelijks.
 • Alle schoolvakanties en feestdagen zijn vrij geroosterd.
 • Bij de leslocatie is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Startdata Interieurstyling

Op dit moment begeleiden we twee lesgroepen naar de examens in november/december 2018.

 • Op 1 november 2018 zullen we weer starten met een nieuwe lesgroep op de donderdagavond. De examens voor deze groep worden in mei en juni van 2019 afgenomen.
 • Op dit moment (17 september 2018) hebben we in deze lesgroep nog ruimte voor 3 deelnemers. Als jij mee wilt doen en jezelf verzekeren van een plekje in deze groep dan is het zaak om zo snel mogelijk in te schrijven. Het maximale aantal cursisten per groep is namelijk 10 personen!
 • De exacte lesdata kun je vinden in de onderwijsagenda.

Lees even onze blog als je graag mee had willen doen met een lesgroep maar niet meer kunt instromen.

Het is natuurlijk jammer als je graag op korte termijn had willen starten en niks zo vervelend als wachten… maar je kunt de tussenliggende tijd wel degelijk heel zinvol invullen!

De kosten
 • Het cursusgeld voor de opleiding Interieurstylist die wordt gegeven door Cristy Brandriet is vanaf juni 2017 vastgesteld op € 950,00, inclusief BTW per persoon. Inbegrepen zijn het gebruik van de afgeschermde examen DLO en tijdens de lessen: gratis koffie & thee, WIFI en parkeren.
 • Daarbij komen nog wel de kosten voor de studiematerialen.
 • Daarnaast betaal je nog examengeld +BTW voor het EHCB examen ,je moet je voor het examen zelf aanmelden.
 • Lees meer over het vergelijken van de kosten & baten bij verschillende onderwijsaanbieders.
(Voor)Aanmelden?
 • Als je na het lezen van de hier beschreven inhoud en opzet van de opleiding zeker weet dat je mee wilt/kunt doen bij een geplande opleiding raden we je aan om je zo snel mogelijk aan te melden.  Over het algemeen is er meer belangstelling dan aanbod en plaatsen. Met een tijdige aanmelding houden we een plaats voor je vrij en voorkom je dat je achter het net vist.
 • Weet je nog niet helemaal zeker of je mee wilt/kunt doen? Met een vooraanmelding kun je vrijblijvend je interesse tonen en een plekje reserveren in een lesgroep. De reservering is echter tijdelijk en bij de toewijzing van een lesplek geven we altijd voorrang aan degenen die zich definitief willen aanmelden.

Lees meer over aanmelden en vooraanmelden. Als je vervolgens kiest voor aanmelden is het ook van belang dat je kennis neemt van onze annuleringsregeling want met jouw inschrijving stem je in met deze regeling!

Het examen
 • We werken toe naar het EHCB examen Interieurstyling, de inhoud en opzet van de lessen interieurstyling zijn daarop gericht. Of jij je daadwerkelijk aanmeldt voor het examen is je eigen keuze en verantwoordelijkheid.
 • Wil je deelnemen aan het examen dan is het belangrijk dat jij jezelf tijdig bij het EHCB aanmeldt als examenkandidaat.
Studiematerialen

Hieronder vind je de benodigde studiematerialen. De bij verplichte materialen aangegeven producten kun je alleen bij Bol.com aanschaffen.

De vrije materialen heb je wel nodig, maar je bepaalt zelf van welk merk en waar je ze aanschaft.

verplicht
vrij

Als interieurstylist heb je een zeer goed inzicht in en gevoel voor esthetiek en sferen. Je bent een specialist op het gebied van interieurstijlen, meubels, verlichting, kleuren- en materialen, accessoires en de styling van interieurs. Je maakt interieurconcepten voor alle interieurstijlen en werkt alle onderdelen en keuzes die van belang zijn uit. Visualiseren van het beoogde eindresultaat is hierbij uitermate belangrijk, voor jezelf (gedurende het ontwerpproces) en voor je opdrachtgever(s).

Bij de (re)styling van ruimten binnen de diverse interieurstijlen hou je vanzelfsprekend ook rekening met gebruiksaspecten zoals: de functie, plaats, vorm en de decoratieve, ruimtelijke en psychologische effecten in die speciale inrichtings situatie.  Daarnaast hou je natuurlijk ook rekening met trends en andere invloeden.

 • Als  interieurstylist creëer of  transformeer je in een ruimte met jouw expertise een passend interieur voor de bewoners of gebruikers.  Je gebruikt hiervoor je creativiteit en houdt hierbij rekening met de persoonlijkheid, smaak en stijl van je opdrachtgevers. 
 • Hieraan voorafgaand bepaal je met je opdrachtgever een passende en geschikte interieur/huisstijl. 
 • Binnen de gekozen stijl worden alle keuzes voor de aankleding met materialen en kleuren (op wanden, vloeren, ramen en plafond) en de inrichting (meubels, verlichting, accessoires, kunst, planten en bloemen) van de ruimte op elkaar afgestemd.
 • Vervolgens worden alle keuzes vertaald in een professioneel uitgewerkt plan (plattegrond/meubelplan op schaal, moodboards, kleuren-en materialenplan, verlichtingsplan, accessoireplan, totaalbeeld, etc.)  waarmee je het toekomstige interieur zo realistisch, nauwkeurig, aansprekend en professioneel mogelijk visualiseert.
 • Hierdoor ontstaat er een verfrissend, origineel, harmonieus en persoonlijk interieur.

Als interieurstylist kun je op freelance basis of in vast dienstverband werken bij bijvoorbeeld interieurontwerpers, (interieur)architecten, tijdschriftenredacties, retailorganisaties, producenten van woonproducten, projectbureaus, woonhuizen en woonwarenhuizen.

Is onze opleiding iets voor jou?

Natuurlijk willen wij graag voldoende inschrijvingen hebben voor onze lesgroepen, maar onze opleiding moet wel goed bij je passen! 

Daarom vind je hieronder onze uitgangspunten voor de opleiding Interieurstylist en wat dat betekent voor onze cursisten.

Persoonlijke eigenschappen, vaardigheden en talenten die je bij het volgen van onze opleiding beslist zullen helpen zijn: leergierigheid, een grote zelfstandigheid, een “open mind’, creativiteit, ruimtelijk inzicht, nauwkeurigheid, zelfvertrouwen, prioriteiten kunnen stellen en plannen, originaliteit, professionaliteit.

En natuurlijk begint het allemaal met PASSIE.

 • Je hebt een vooropleiding op minimaal Havo, MBO-4  niveau, maar in de afgelopen jaren bleek het gemiddelde opleidingsniveau van de ingeschrevenen over het algemeen een stukje hoger.
 • Je hebt de ambitie om een erkend vakdiploma te behalen. Onze opleiding proberen we natuurlijk ook ‘leuk’ en stimulerend te maken voor de deelnemers, maar het is geen hobby opleiding: we werken toe naar het erkende EHCB examen  dat flinke eisen stelt aan de inzet en tijdsbesteding van de deelnemers.
 • Voor een goede, professionele en aansprekende uitwerking van de diverse huiswerkopdrachten en de uiteindelijke examenopdracht is het erg belangrijk dat je  goed computervaardig bent en kunt werken met de gangbare software pakketten (Word, Powerpoint, EXCEL etc.)
 • Als je dat wilt kun je plattegronden en meubelopstellingen die je gedurende de opleiding maakt uitwerken met een 3D ontwerpprogramma dat je beheerst. Het leren werken met 3D programma’s maakt in principe geen deel uit van onze opleiding, maar er worden wel 3D ontwerpen getoond en besproken.

Wel of niet 3D ontwerpen?

Hoewel er in principe niets mis is met nette, nauwkeurige en aansprekende handmatig uitgewerkte plattegronden en meubelplannen merken we dat veel cursisten, als ze eenmaal gestart zijn met de opleiding, hun plattegronden willen gaan uitwerken op de computer.

 • Je mag voor de uitwerking van plattegronden en interieurplannen, gedurende onze opleiding en bij de uitwerking van de examenopdracht, gebruikmaken van een 3D ontwerpprogramma, vooropgesteld dat je hiermee nauwkeurige (op schaal 1:50), nette en realistische uitwerkingen op A3 formaat kunt maken.
 • De cursisten die al een professioneel 3D-programma hebben en hiermee goed kunnen werken kunnen vanzelfsprekend gebruikmaken van het eigen programma.
 • Als jij nog niet eerder plattegronden op schaal met een computerprogramma hebt gemaakt – en tijdens de opleiding besluit dat je dat toch wilt leren – dan kan het allemaal wel wat veel worden, je hebt immers al zoveel te doen.  Je zou kunnen overwegen om voor de start met onze opleiding alvast te oefenen met een ontwerpprogramma. Voor meer informatie verwijs ik je naar onze blog over 3D ontwerpen.
 • Veel van onze cursisten kiezen voor Floorplanner (pluslicentie) Dit programma is goedkoop, relatief eenvoudig in het gebruik en je kunt er makkelijk en nauwkeurig (eenvoudige) plattegronden mee maken. De mogelijkheden voor het uitwerken van een totaalplan zijn echter beslist veel beperkter dan in de professionele ontwerpprogramma’s.

 

Hoe intensief is de opleiding?
 • Het is belangrijk dat je in staat bent en voldoende motivatie en tijd hebt voor:
  • Het bijwonen van alle 20 lesavonden (2 uren) in Enschede
  • Het zelfstandig maken van de vaak pittige en soms ook tijdrovende huiswerkopdrachten en het bestuderen van de theorie.
  • In de groepslessen worden de theorie die je thuis moet bestuderen en de ontwerpopdrachten die je (thuis) zelfstandig maakt toegelicht.
  • De gemaakte huiswerkopdrachten worden in de lesgroep besproken. Het leren en stimuleren van elkaar door het gezamenlijk bekijken en bespreken van de uitgevoerde opdrachten is bewuste keuze. In dit verband is het wellicht interessant voor je om mijn blog te lezen over ‘wie zijn onze cursisten?’
  • De gemaakte opdrachten worden niet beoordeeld met een cijfer, maar de gezamenlijke bespreking in de les geeft je inzicht in jouw kwaliteit van werk in verhouding tot dat van je groepsgenoten.
  • Indien je werk (nog) niet op voldoende niveau is wordt in de les aangegeven wat verbetering nodig heeft (voor het vereiste examenniveau). Of en hoe jij je werk in dat geval daadwerkelijk verbetert en aanbiedt voor beoordeling is je eigen verantwoordelijkheid.
  • De gemiddelde tijdbesteding is minimaal 15 uur per week, met een flinke piek omhoog gedurende de periode waarin je werkt aan de EHCB examenopdrachten.
  • Of je uiteindelijk wilt deelnemen aan het EHCB examen is je eigen beslissing. Het is wel verstandig om, voordat je jezelf  aanmeldt objectief een afweging te maken of je dat wilt en kunt.
  • Wat dat laatste betreft: wij geven we je graag een advies. Met onze bevestiging dat je in principe op examenniveau bent heb je grote kans van slagen. Zou je (op onderdelen) nog niet op niveau zijn dan kun je daaraan beter nog een poosje werken en kiezen voor deelname aan het volgende examen.
  • Na de aanmelding voor het examen ontvang je  6-8 weken voor het mondelinge examen de examenopdracht . Vanaf dat moment richten we ons alleen nog maar op de begeleiding bij de uitvoering van de EHCB examenopdracht Interieurstyling. Je werkt thuis aan de examenopdracht en komt naar de les om je werk en dat van de andere deelnemers te bespreken.
  • Hoewel de opzet van onze cursus sterk gericht is op een deelname aan het examen staat het je vanzelfsprekend vrij om (toch) niet deel te nemen aan het examen. In dat geval kun jij de betreffende examenopdracht wel gewoon maken en deel blijven uitmaken van de groep. Jouw werk wordt dan weliswaar niet beoordeeld door de examencommissie maar kan wel degelijk gebruikt worden als onderdeel van je portfolio.
Binnenhuisarchitectuur erachteraan?!!

Als jij een diploma Interieurstyling bij het EHCB hebt behaald kun je bij ons (ook) de opleiding Binnenhuisarchitectuur voor Interieurstylisten doen.  Met nog een goed half jaartje bikkelen heb je dan de perfecte match van kennis- en vaardigheden op zowel styling- als ontwerp gebied. Als je bij ons de vakopleiding Interieurstyling hebt gevolgd en een diploma hebt behaald is je kans van slagen groot!

 • We willen deze opleiding graag verzorgen, maar het lukt helaas niet altijd om voldoende inschrijvingen (van gediplomeerde interieurstylisten) binnen te krijgen om de opleiding van start te kunnen laten gaan.
 • Laat ons even weten als jij interesse hebt, dan laten we jou weten of we met een groep kunnen starten.
Oud cursisten

Veel van jullie zijn benieuwd naar wat mijn oud cursisten zijn gaan doen met hun diploma Interieurstyling en/of Binnenhuisarchitectuur.

Hieronder vind je links naar de homepages van een aantal van de afgestudeerden.  Laat je motiveren en inspireren!

Lees ook mijn interieurblogs

BewarenBewaren

BewarenBewaren