Cristy Brandriet | Meubelplanning

MeubelplanningWestwing Home & Living

Decoratieve meubelplanning

Ieder meubel is een ‘wezenlijk’ ‘onderdeel van de ruimte, meubels vragen niet alleen letterlijk ruimte, maar hebben daarnaast ieder weer eigen ruimte-effecten die visuele aandacht vragen. Denk daarom goed na over de wenselijkheid van alle interieuronderdelen en de te verwachten effecten ervan. Meubels maken bovendien een onderdeel uit van een groter geheel, het interieur (Interieur = ruimte + decor + stukken)

De meubels horen bij het onderdeel: stukken, met de stukken bedoelenwealle losse onderdelen in de ruimte, zoals: verlichting, kunst, planten, accessoires, apparatuur, etc. Aangezien we in de meubelplanning dus niet alleen maar uitgaan van meubels, maar vooral ook van de stukken dekt te term: meubelplan dus eigenlijk niet helemaal de lading.

Alle stukken moeten onderling bij elkaar passen en goed aansluiten bij de gekozen vormgeving van het decor en de ruimte.

Je zou kunnen zeggen dat de meubels de hoofdrolspelers zijn binnen het interieur, daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de meubels goed gekozen worden binnen de kenmerken van de uit te voeren interieurstijl. Hiervoor is het noodzakelijk en belangrijk om de typische stijlkenmerken voor de vormgeving van meubels (per interieurstijl) goed te (her)kennen.

Gebruikers georienteerd plannen

Hoewel de meubels een grote rol spelen binnen de decoratieve vormgeving zijn het natuurlijk in de   eerste instantie gebruiksvoorwerpen. De meubels zoals wij die nu kennen zijn in de loop van de menselijke geschiedenis ontwikkeld door en voor de mens. Het uiterlijk van onze meubelen is met de tijd steeds een beetje veranderd, maar de basis voor het ontwerp was en is toch (in de meeste ontwerpen) de ‘menselijke maat’.

Het onderstaande boekje is daarom ‘verplichte’ kost voor een interieurontwerper.

 • De vormen en maten van bijvoorbeeld een stoel en tafel zijn afgeleid van de menselijke maten en de manier waarop mensen zitten, eten, praten, etc.
 • Op basis van de lengte van het gemiddelde bovenbeen wordt de diepte van het zitvlak van een stoel bepaalt en de gemiddelde lengte van het onderbeen bepaalt de hoogte van de stoel.
 • De hoogte van de tafel wordt vervolgens weer afgeleid van de hoogte van de stoel en de ruimte die nodig is voor het bovenbeen op het zitvlak. Overigens ontstaan er bij relaxed zitten andere verhoudingen, mensen zitten dan bijv. wat meer onderuitgezakt, of zitten meer zijwaarts in een bank of stoel. Maar, ook hierbij wordt rekening gehouden met de menselijke maten in de meest voorkomende houdingen.

Hoewel per fabrikant de afmetingen van meubels enigszins kunnen verschillen worden deze maten wel degelijk als uitgangspunt genomen voor het ontwerp.

Voor mensen die zeer lang, zwaar of klein zijn kan het soms echter noodzakelijk zijn om de uitvoering van het meubel ( in de lengte, breedte en hoogte) aan de eigen lichaamsmaten aan te passen. Bij de gerenommeerde meubelmerken is dit over het algemeen (tegen een meerprijs) mogelijk.

Gebruiks georienteerd plannen

Omdat meubels primair bedoeld zijn als gebruiksvoorwerpen die de gebruikers moeten ondersteunen bij hun activiteiten in de verschillende ruimten is het bij het kiezen van meubels belangrijk om na te gaan wat nu precies de gebruiksdoelen zijn.

Voordat een meubel wordt uitgekozen moet je dus eerst de vraag stellen waar je het meubel voor gebruikt (waar het voor nodig is).

Een kast bijvoorbeeld wil je soms gebruiken om objecten in te tonen (bijv. boeken en accessoires) maar je hebt ook kasten nodig waarin je dingen wilt ’opbergen’.

Voor beide invullingen is het belangrijk om na te gaan wat er nu precies getoond of opgeborgen zal worden en let je er bijv. op dat de vlakindeling van de boekenwand geschikt is voor het formaat boeken dat erin geplaatst wordt.

Aan het type en de uitvoering van meubels kunnen dan op basis hiervan bepaalde gebruikseisen gesteld worden.

ID_254, Focus

 

In het bovenstaande interieur maakt de open boekenkast een zeer belangrijk onderdeel uit van de ruimte, de boeken kunnen hierin ordelijk en evenwichtig worden geplaatst, waardoor de ruimte een karakteristieke en persoonlijke sfeer ademt.

In een gezinssituatie zou een dergelijke openkastenwand naar alle waarschijnlijkheid (ook) gebruikt worden voor het opbergen van speelgoed, spelletjes en dergelijke, waardoor een veel onrustiger en rommeliger beeld zou ontstaan. In zo’n situatie zou het een uitkomst kunnen zijn om een deel van de kast gesloten uit te voeren.  In het gesloten deel zouden dan de spulletjes geplaatst kunnen worden die je liever uit het zicht wilt opbergen.

Het is dus belangrijk om in een meubelplan te zoeken naar een goede afstemming tussen de decoratieve en functionele waarde ervan. Door het verwachte gebruik van meubels vooraf goed in kaart te brengen kun je veel beter en makkelijker keuzes maken voor de soorten en uitvoeringen. 

In het onderstaande lijstje zijn meubels gecategoriseerd op het gebruiksdoel. Het vetgedrukte woord geeft de gebruiksfunctie aan en hierachter worden voorbeelden gegeven van meubels die voor dit doel beschikbaar zijn.

Door vanuit het gebruik en de functie naar (mogelijke) meubels te kijken kun je een beter inzicht krijgen in de verschillende mogelijkheden.

Als je bijv. direct zou beginnen over een ‘kast’ dan bedenk je waarschijnlijk niet alle ander manieren waarop je iets kunt ‘opbergen’.

Juist door bij je keuze van meubels vanuit de gebruiksfuncties te redeneren en vervolgens hierbij passende meubels te zoeken zal je ontwerp aan creativiteit en originaliteit winnen.

 • Afscheiden: roomdivder, kastenwand, kamerscherm, glaswand, panelen, gordijnen, plantenbak
 • Afzetten/aanzitten : salontafel, eettafel, werkbladen, sidetable, bijzettafels, bar, bureau, kaptafel
 • Versieren/decoreren: accessoires, kunst, foto’s, panelen, planten, bloemen, verlichting
 • Hobby: benodigde meubels selecteren specifiek op deze hobby
 • Muziek maken: ruimte opnemen voor het instrument
 • Muziek luisteren: installatie, boxen
 • Opbergen: dichte kasten, open kasten, lage kasten, half/hoge kasten, schappen, planken. kisten
 • Persoonlijke verzorging: spiegel, wastafel(s), douche/stoomcabine/sauna, ligbad, wc, bidet
 • Relaxen: loungebank, sofa, schommelbank/stoel, losse kussens
 • Slapen: een persoons/tweepersoons, stapelbedden, opklapbedden, hoogslapers, slaapbanken
 • Sfeer aanbrengen: haard en verlichting
 • Spelen: benodigde meubels selecteren specifiek op het spel
 • Voedsel bereiden: aanrecht, fornuis, keukenapparatuur, etc.
 • Werken: benodigde meubels selecteren specifiek op het werk.
 • Zien: daglicht, kunstlicht (armaturen)
 • Zitten: stoelen, fauteuils, tweepersoons- drie/vier-persoonsbanken, hoekbanken, fauteuils, chaise longue, footstools, poefs, enz.

Dit overzicht is allesbehalve compleet en slechts opgenomen om je een idee te geven van de functies en uitvoeringen van meubels.

Door bij de keuze voor meubels niet alleen en niet direct te kijken naar de esthetische aspecten, maar ook rekening te houden met de gebruiks- en gebruikerssaspecten creëer je niet alleen een fraai, maar vooral ook een leefbaar interieur en vergroot je de kans op een blijvende tevredenheid over het interieur aanzienlijk.

Bovendien bevordert deze werkwijze de creativiteit en originaliteit.

 

In veel huizen komt de meubelopstelling min of meer toevallig tot stand, doordat bijvoorbeeld de positie van het lichtpunt de plaats voor de eettafel en de kabelaansluiting (TV) de positie de zitopstelling bepaalt.

 • Ook kan het zijn dat er bijvoorbeeld een zitbank is aangeschaft die bij nader inzien helemaal niet zo goed in de ruimte past. Vaak blijft men almaar door-combineren op deze eerder gemaakte (foutieve) keuzes en leveren ook deze vervolgkeuzes niet de verbetering op waarop men gehoopt had.
 • Het gebeurt ook vaak dat de smaak van bewoners met de tijd is veranderd waardoor de nieuwe en oude meubels niet goed (op elkaar) aansluiten.

Voor de interieurdesigner is het belangrijk om dergelijke situaties te herkennen en vooral ook om oplossingen te bedenken die leiden tot een structurele verbetering. In een meubelplan legt de interieurontwerper de keuzes, combinaties en posities van de meubels in het interieur vast. Als het gaat om de inrichting van een badkamer en keuken spreken we overigens niet van een meubelplan, maar van respectievelijk een badkamer- of keukenplan, deze interieurontwerpen zullen later worden behandeld.120 x 600 normal 2