Cristy Brandriet | CBI_BH_Opdracht 3

CBI_BH_Opdracht 3

De badkamer is een ruimte waarin menselijkematen een belangrijke rol spelen, dus de ruimte die een mens nodig heeft om de dingen te doen die men er moet doen. Probeer maar eens uit hoeveel ruimte je nodig hebt voor tandenpoetsen, afdrogen, scheren, e.d Lees in je boek nog even heel goed door hoeveel gebruiksruimte er nodig is voor en om de verschillende toestellen. Daarnaast kenmerkt zich deze ruimte zich doordat hierin vaak meerdere mensen tegelijkertijd die dingen willen doen, daarom worden tegenwoordig ook vaak twee wasbakken, een douche en een bad, e.d geplaatst. Als er twee wasbakken worden geplaatst, dan wil de opdrachtgever met twee personen tegelijkertijd van die wasbakken gebruik kunnen maken (anders had deze wel gekozen voor één wasbak…) Dat wil dus zeggen, dat je in dat geval gebruiksruimte moet opnemen voor twee gebruikers, dus: 1 meter voor iedere wastafel!!! Van een interieurontwerper wordt verwacht dat deze zorgt voor een fraai, origineel maar vooral ook FUNCTIONEEL ontwerp. Niemand heeft iets aan een mooie badkamer die uiteindelijk niet functioneert. Naast de o,zo belangrijke gebruiksruimte nog een aantal opmerkingen:

Ontwerpaspecten

 • In het geval je een douchemuurtje/spatwand opneemt geef dan de breedte; de hoogte en het materiaal aan.
 • Sluit niet je hele ontwerp in, door te dicht op elkaar (en onnodige) geplaatste wanden. Het ontwerp krijgt dan een claustrofobisch, maar vooral ook zeer inflexibel karakter.
 • Geef bij de douche aan of je kiest voor een douchebak/afschot of afvoerdrain en ook hoe je eventueel deze ruimte afschermt.
 • Het verdient de voorkeur om het WC makkelijk toegankelijk in de badruimte op te nemen, als men ’s nachts zigzaggend langs het bad en de douche de wc moet zoeken kan dit op bezwaren stuiten. Een toiletpot zet je echter nooit direct in het zicht voor de deur, probeer op enigerlei wijze de toilet af te schermen.
 • Voor de installatie van een hangend WC heb je achter de WC ook ruimte nodig (ga uit van 0.20 cm, dan zit je goed) die in de tekening opgenomen moet zijn (immers anders kom je ruimte tekort in de reële situatie) In de tekening kun je dus het beste een laag bouwwandje opnemen, achter het toilet (hoogte in elk geval tot boven de doorspoelknop) Deze wand kan gestuukt, betegeld, e.d worden, en hierna geschikt zijn voor opberg/uitstalruimte.
 • Geef kranen aan bij douche, wasbak en bad en vermeld bijvoorkeur welk type kraan, bijv. thermostaatkraan (in een collage kun je vervolgens evt. ook een plaatje opnemen van het type kraan dat jij in gedachten hebt.)
 • Denk aan ruimte voor make-up spullen en handdoeken, een opgemetseld muurtje dat vervolgens betegeld wordt, achter de wasbakken en het toilet biedt ook mooi plaats voor deze spullen.
 • Geef voorstellen voor de verlichting, bedenk ook, dat in het geval je spatwanden plaatst deze het licht kunnen tegenhouden, waardoor je achter zo’n wand eventueel extra verlichting aan moet brengen.
 • Als je kiest voor luxe producten, zoals een haard, geluidsinstallatie, e.d specificeer dan het product, wat doet het product, wat voegt het toe, welk merk adviseer je, wat kost het? en voeg evt. productinformatie toe.
 • Je kunt voorstellen doen voor materialen op wand- en vloer, geef bijvoorbeeld de tegelrichting aan
 • Let op veiligheid, duurzaamheid en hygiëne.
 • Werk met schaal 1:20
 • Een tekening kan vergezeld worden van aanzichten en een mooie collage, eventueel met schriftelijke toelichting, waarin de geadviseerde sanitairlijn; de tegels; de accessoires en de verlichting aanschouwelijk gemaakt worden.

Algemeen

Probeer een beeld te krijgen van de meest gangbare en verkrijgbare sanitaire toestellen. Let op de maten ervan en ook op de eventuele installatieruimte die je nodig hebt. Onthoudt ook de minimale gebruiksruimtes voor douche, wc, bad en wastafel opdat je als vanzelf deze gebruiksruimte in je ontwerpen zult opnemen. Bedenk hierbij dat je, als je meer ruimte beschikbaar hebt, je ook meer gebruiksruimte op kunt nemen, wat ten goede komt aan het gebruik en bovendien zorgt voor een evenwichtiger ruimteindeling. Oefen met de opstellingen van het sanitair, je kunt dit doen door de toestellen op schaal te tekenen en deze uit te knippen en te bewaren, je kunt ze dan steeds opnieuw gebruiken en onbeperkt schuiven en zoeken naar het beste ontwerpresultaat. Daarna moet je wel het badkamerontwerp intekenen op de juist schaal in de basisplattegrond.