Cristy Brandriet | Examenopdracht Interieurstyling

Examenopdracht Interieurstyling

De EHCB examenopdracht

8 weken voor het mondelinge examen Interieurstyling ontvang je van het EHCB de examenopdracht thuis.

Je moet bij wijze van praktisch examen twee uitgebreide stylingplannen maken. Een daarvan voor een beschreven opdrachtgever en diens woonsituatie, Programma van Eisen, smaak, wensen en voorkeuren en de andere mag je vrij invullen, voor een door jezelf beschreven opdrachtgever. Je moet in beide gevallen uitgaan van een gegeven plattegrond en bijbehorende toelichting.

Beide stylingplannen moet je benaderen alsof je een plan uitwerkt voor een opdrachtgever. Het moet dus voldoen aan alle technische en esthetische eisen en een professionele uitstraling hebben. Voor beide opdrachtgevers moet je uitwerking worden gepresenteerd op A3 formaat en bestaan uit de volgende 11 pagina’s:

 1. Visie een analyse van de situatie en een toelichting op de gemaakte keuzes. Beknopt, duidelijk, d.m.v. tekst en/of beeld, maar niet alleen met trefwoorden.
 2. Moodboard: een beeld van de sfeer die de ruimte gaat krijgen.
 3. Plattegrond/Meubelplan: een eenvoudige, maar duidelijke plattegrond van de ruimte met de toegepaste meubels, op schaal (1:50) Een nette, handmatige tekening is prima, maar je mag als je dat wilt ook werken met een computerontwerpprogramma. In beide gevallen is het zeer belangrijk dat je deze goed op schaal 1:50 uitwerkt en uitgeprint! Ook een print moet bij nameting nog exact op schaal zijn. Men is (terecht) zeer strikt op de schaaluitvoering en de maatvoeringen (in je plattegrond en meubels.)
 4. Kleur- en materialenplan: stalen en informatie over de belangrijkste kleuren, materialen en stoffering. Dit is de enige pagina die groter mag zijn dan A3 formaat. Je mag bijv. dus ook een foamboard gebruiken. Ook mag je eventueel los stalenmateriaal gebruiken. Maar, in de kopie voor het EHCB moet je dan wel een kopie op A3 opnemen van het geheel aan getoonde keuzes.
 5. Stijl en vormgeving: een beeld van en informatie over de belangrijkste meubels en andere inrichtingselementen.
 6. Accessoires en klein meubilair: een beeld van en informatie over accessoires en meubilair, inclusief afmetingen.
 7. Origineel idee: een eigen ontwerp van een object toegepast in het plan. Men let er strikt op dat jij echt zelf dat ontwerp hebt bedacht.
 8. Verlichting: een beeld van en informatie over de lampen. Vaak wordt een minimaal aantal fabrikanten gevraagd. Er hoeft geen lichtplan gemaakt te worden.
 9. Totaalbeeld: een presentatie die een beeld geeft van het eindresultaat.
 10. Offerte met indicatieprijzen:van de artikelen die nodig zijn voor de uitvoering van de inrichting van de ruimtes, de kosten van het ontwerpplan, de kosten van de ontwerpbegeleiding door de ontwerper.
 11. Plan van aanpak betreffende de realisatie van de inrichting van de ruimtes. Maak een planning: een logische werkvolgorde voor de uitvoering van de geplande werkzaamheden m.b.t. de realisatie van het inrichtingsplan.
 • Per uitwerking heb je dus 2 x 11 pagina’s. Je moet twee gebonden A3 boekjes (met 11 pagina’s) bij de examencommissie inleveren.
 • Voor je presentatie voor de examencommissie kun je gebruikmaken van ‘losse bladen’/foamboards. Dit oogt professioneel en aansprekend en presenteert op zich wel wat handiger dan aan de hand van een boekwerk waarin je tijdens het presenteren moet bladeren.