Cristy Brandriet | 0_Tekentechnieken

0_Tekentechnieken

We kunnen tekeningen een meer professioneel karakter en ‘leven’ geven met behulp van onze keuze en combinaties van:

 • Strakke of losse lijnen, bijv. een liniaallijn of een lijn uit de losse hand (waarbij we een strakke met liniaal getrokken potlood lijn kunnen over tekenen uit de losse hand)
 • Lijnen in verschillende diktes door toepassing van verschillende tekenmaterialen (pen, potlood, fineliner) in verschillende diktes.
 • Lijnen in zwart-wit (bijv. in verschillende grijs- en zwarttonen) of gekleurde lijnen
 • Door het aanbrengen van schaduwen/arceringen in de plattegrond ( in of rondom de ruimte en objecten ) d.m.v. het gebruik van lijntjes, stippen of het ‘uitvegen’ van potlood.
 • Door het inkleuren van de plattegrond met speciale ‘markers’, kleurpotloden of verven.
 • Voor een goed resultaat is het nodig om te werken met professionele tekenmaterialen die zijn afgestemd op het gebruik door professionals en de meest gangbare kleuren. De kleine hobbysets kleurstiften en –potloden hebben over minder toepassingsmogelijkheden en ze zijn over het algemeen kwalitatief minder sterk.
Beter visualiseren met professionele tekenmaterialen

In het hoofdstuk over plattegrond tekenen behandelden we al summier de meest gebruikte tekenmaterialen voor het maken van een handmatige plattegrond tekening.

 

Hierna volgt een nadere toelichting op de daar geïntroduceerde middelen, waarbij we ons hoofdzakelijk richten op het gebruik ervan als visualisatie middel en de effecten die kunnen worden bereikt.

 • Voor het tekenen van de basisplattegrond (met behulp van een schaalliniaal) weet je inmiddels dat we een keuze kunnen maken uit potloden en vulpotloden. Op de (vul)potloden wordt de hardheid van het potlood aangegeven. Voor een hard potlood wordt de H aangegeven, deze geven een strakke lijn. Nog hardere potloden worden aangegeven met een cijfer voor de H, des te hoger het cijfer dat wordt aangegeven, des te harder het potlood is.
 • Potloden waarop een B wordt aangegeven zijn zachtere potloden, die een wat dikkere, minder strakke lijn geven. Voor een gemiddeld hard/zacht potlood staat er op een potlood: HB. De lijnen van zachtere potloden zijn wat vager dan de harde en kunnen goed worden uitgeveegd, waardoor ze geschikt zijn voor het opzetten van schaduwen in een tekening. Potloden zijn in verschillende diktes verkrijgbaar.
 • Door de manier waarop een potloodpunt wordt geslepen veranderen de lijnen ook. Een scherp geslepen punt zal in alle gevallen dunnere lijnen geven. Vulpotloden hebben een strakke, dunne punt
 • Inherent aan het gebruik van een vulpotlood is een dunnere, strakkere lijn dan bij het gebruik van een normaal potlood. Het is een individuele keuze voor welke uitvoering je wilt kiezen, maar hoe dan ook, voor het tekenen van de plattegrond, waarin we de lijnen nauwkeurig en strak moeten uitwerken moeten we dus ofwel een hard potlood, dat scherp geslepen is gebruiken of een vulpotlood. Als je later in de plattegrond schaduwen of losse lijnen wilt aanbrengen kunnen de zachtere potloden gebruikt worden, met een minder scherp geslepen punt.
 • Met fineliners kunnen potloodlijnen worden overgetrokken. Als de tekening definitief is worden de grijze potloodlijnen overgetrokken met een zwarte fineliner, hierdoor wordt het tekenwerk veel duidelijker en krijgt de tekening meer diepte. De tekening oogt met fineliner lijnen professioneler dan in een potlooduitvoering en bovendien kunnen deze hierdoor beter gekopieerd, gescand en gefotografeerd worden.
 • Er zijn vele fineliners verkrijgbaar van verschillende fabrikanten. Per fabrikant verschillen de eigenschappen van het materiaal, maar over het algemeen leveren alle fabrikanten hun fineliner in minimaal drie diktes, namelijk: 0.1, 0.3 en 0.5 mm. Het geniet de voorkeur om van alle diktes gebruik te maken. De 0,5 stiften kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor de buitenmuren, de 0,3 voor de binnenmuren en de 0,1 voor het tekenen van fijne, detaillijnen in de plattegrond.
 • Het vinden van de juiste fineliner is een kwestie van uitproberen, sommige stiften liggen nu eenmaal lekkerder in de hand dan andere. Bij de keuze is het ook belangrijk om erop te letten dat de gekozen stift watervast is, omdat dan de lijnen niet uitgeveegd kunnen worden als we er per ongeluk met de hand overheen vegen.
 • Bovendien hebben de niet watervaste fineliners als nadeel dat deze zullen uitvloeien als de tekening vervolgens ingekleurd wordt met zogenaamde kleurenmarkers, dit probleem doet zich meestal niet voor als je inkleurt met kleurpotloden.
 • Het inkleuren van onze tekeningen kan gedaan worden met professionele kleurpotloden en kleurenstiften en -markers.
 • Met kleurstiften/markers krijg je over het algemeen (bij een goed gebruik) een egaler en meer dekkend kleurresultaat dan bij het gebruik van kleurpotloden. Soms kan dit een voordeel zijn, maar in andere gevallen kunnen de meer transparante kleuren van kleurpotloden juist weer een betere keuze zijn.
 • Een voordeel van markers ten opzichte van kleurpotloden is toch wel, dat de grote markerfabrikanten vaak markersets aanbieden, die aansluiten op de trendkleuren en kleurencollecties van bekende verffabrikanten.
 • Het kleurresultaat dat je krijgt met zowel markers als kleurpotloden hangt ook af van het papier dat wordt gebruikt, immers calquepapier is een andere ondergrond dan een wit vel papier of karton dat hoe dan ook een betere ondergrond biedt voor een goede weergave van kleuren.
 • Welk materiaal en resultaat je bij het tekenen het meeste aanspreekt is een persoonlijke afweging die je het beste kunt maken door verschillende materialen een poosje uit te proberen.
 • Wellicht ten overvloede, je kunt kleurpotloden en markers gebruiken voor het inkleuren van zowel handmatige- als een computer plattegrond tekeningen. Het combineren van computer- en handmatig tekenwerk wordt zelfs zeer vaak toegepast, maar vaak valt dat pas op bij nadere beschouwing.
 • Het is mogelijk om, bij de vakhandel, losse potloden en markers te kopen waardoor je van beide materialen enkele basiskleuren kunt aanschaffen en deze kunt uitproberen. Aan de hand van je eigen voorkeur kun je dan deze basis steeds verder uitbreiden.
Beter visualiseren met technieken en materialen

Bij het tekenen van interieurs kan het ontwerp een belangrijke meerwaarde krijgen als we gebruik maken van bepaalde tekentechnieken.

We kunnen bijvoorbeeld in een 2D tekening, met behulp van lijnen en kleuren de suggestie van diepte opnemen waardoor het plaatje meer ‘gaat leven’.

 

Onze opdrachtgevers krijgen hiermee een betere indruk van de ontwerpkeuzes en bovendien krijgt het ontwerp een bepaald karakter waardoor het tekenwerk een minder ‘technische’ uitstraling krijgt en meer tot de verbeelding spreekt.

Interieurtekeningen waarin vakkundig detailleringen en kleuren zijn opgenomen zullen over het algemeen sneller tot de verbeelding spreken en tot uitvoering uitnodigen dan een sobere, technische plattegrond.

Hieronder vind je enkele goede sets, maar welke voor jou geschikt zijn, dat is een kwestie van uitproberen.