Cristy Brandriet | Opdracht 3_IS_NTI

Opdracht 3_IS_NTI

De ontwerpbouwstenenopdracht

Dit is echt een hele belangrijke, leerzame  opdracht!!!  Maar, inderdaad ook  erg bewerkelijk. M.b.v deze opdracht leer je te zien hoe de ontwerpbouwstenen een essentieel onderdeel uitmaken van iedere goede (interieur) vormgeving.

 

Hieronder vind je ter introductie het hoofdstuk over Interieurbouwstemen uit mijn boek Interieurbasics.

 • Je moet dus per ontwerpbouwsteen: ruimte; lijnen; vormen; texturen; patronen en kleuren, goede, representatieve voorbeelden zoeken.
 • Gebruik het liefst interieurvoorbeelden uit reportages in de woonbladen. Deze zijn leerzame voorbeelden van de situatie’s die je later in de praktijk kunt tegenkomen. Pas op met folderfoto’s die zijn in studio’s geconstrueerd en dus kunstmatig en daardoor een minder goed studieobject.
 • Geef vervolgens per voorbeeld van de betreffende ontwerpbouwsteen duidelijk aan wat je opvalt aan de keuze van de ontwerper en welk effect dit heeft in die ruimte. Het zoeken van de voorbeelden is belangrijk, maar evenzo belangrijk is de omschrijving van het interieureffect, omdat je hierdoor gedwongen wordt om het effect concreet te maken: in tekst te vatten.
 • Per ontwerpsteen zoek je dus reële/fraaie/illustratieve interieurplaatjes ;  vervolgens leg je in een (duidelijke, liefst getypte) bijlage per ontwerpsteen uit wat het interieureffect is.
 • Bij de ontwerpsteen lijnen kun je bijvoorbeeld een ruimte laten zien waarin een behangwand is opgenomen met horizontale banen en uitleggen dat hierdoor een breedte effect ontstaat (en eventuele andere effecten beschrijven die ontstaan door de kleur van de banen, de grote van de banen, de onderlinge afstanden ertussen, e.d.)
 • Vervolgens zoek je bijvoorbeeld een ruimte, waarin verticale banen een hoogte effect geven (en evt. andere ruimte-effecten) Ook balken (aan plafond/dak); planken (vloer/wand) kozijnen; balustrades; etc. zijn voorbeelden van lijnen, kijk vooral ook wat verder dan je neus lang is (neem niet alleen voor de handliggende voorbeelden)

Kun je bij een ontwerpsteen geen goede afbeeldingen vinden?  laat dan liever de opdracht nog een poosje thuis en zoek verder. Er zijn beslist voorbeelden te vinden van alle stenen, maar je moet er soms best veel moeite voor doen, maar dat is het waard hoor!  Probeer in elk geval per foto te aan te geven wat volgens jou de effecten zijn van de gemaakte keuzes.

 • Wat je niet moet doen: aan de hand van één interieurfoto’s meerdere of zelfs alle ontwerpbouwstenen beschrijven (natuurlijk zitten er wel vele ontwerpbouwstenen in ieder interieur), het is echt de bedoeling dat je werkt vanuit één ontwerpbouwsteen.
 • Dus per ontwerpbouwsteen zoek je illustratieve foto’s voor de gevraagde effecten met deze specifieke ontwerpbouwsteen. Deze foto’s plaats je bij elkaar (in een collage) of achter elkaar (in hoesjes), vermeld erbij om welke bouwsteen het gaat!
 • In een bijlage verwijs je (bijvb. met nummers/cijfers) naar die specifieke foto’s en beschrijft wat volgens jou de ruimte effecten zijn. Zo werk je alle ontwerpbouwstenen, gestructureerd af.
 • De beschikbaarheid van  woonbladen is voor sommigen een lastig punt, ik begrijp heel goed dat de prijs soms een belemmering kan zijn. Toch verzoek ik jullie om moeite te doen om enkele woonbladen te verkrijgen. Je mag overigens ook werken met kopieën van plaatjes uit de bibliotheek en of van internet.
 • Kijk nog even in mijn fotoalbum met inspiratiebeelden voor geschikte en fraaie foto’s. Dit album wordt overigens nog meer uitgebreid.
 • Een IKEA gids; GAMMA folder, e.d. biedt niet echt een geschikt uitgangspunt voor deze opdracht, het gaat immers om bestaande, echte interieurs.