Cristy Brandriet | Moodboard

Moodboard

In de interieurbranche worden twee typen moodboards vaak in combinatie met elkaar gebruikt. We kennen het abstracte en expliciete type:

  1. Op het abstracte moodboard worden beelden opgenomen die de ontwerper bij de keuzes voor het interieur inspireren qua kleur, materialen, vorm en uitstraling. Het gaat hierbij meestal om beelden die niet direct een link hebben met het uit te voeren interieur. Er kunnen bijvoorbeeld foto’s gebruikt van dingen uit de natuur, cultuur, technologie, architectuur en maatschappij. De geselecteerde beelden mogen dan abstract zijn, maar de ontwerpen kiest ze wel degelijk zeer bewust aan de hand van de ideeën die hij heeft (qua vormgeving, kleuren, materialen) voor het betreffende interieur (gebaseerd op de wensen, leefstijl en de smaak van de opdrachtgever) Over het algemeen beperkt de ontwerper zich tot vier tot acht afbeeldingen die vaak verschillend zijn qua grote, maar in een evenwichtige samenhang op een A3 bord (of groter) worden geplaatst. Dit type board wordt o.a.  gevraagd bij het EHCB examen Interieurstyling.Abstract moodboard
  2. Op het expliciete moodboard worden juist wel beelden opgenomen van de belangrijkste onderdelen uit het interieur dat wordt uitgevoerd. Met dit type boards krijgt de ontwerper tijdens het ontwerpproces een soort preview van de samenhangende effecten van keuzes. Het is dus een goed middel om te zorgen voor een goede afstemming van alle onderdelen in het interieur. Voor de opdrachtgever ontstaat er een zo realistisch mogelijk totaalbeeld van de toekomstige interieur situatie. De ontwerper plaatst op een A3 board (of groter) zorgvuldig  foto’s van de belangrijkste uitgekozen interieuronderdelen,  kleuren en materialen voor een ruimte, vaak gecombineerd met een voorbeeld van een soortgelijk uitgevoerd interieur en een kleine afbeelding van de meubelplattegrond.  Bij dit type board is ‘what you see what you get..” Dit type board moet je uitvoeren bij opdracht 10 in deel 2 Interieurstyling. In de onderstaande video kun je zien hoe een professionele ontwerper een expliciet moodboard maakt.

  • Voor beide typen boards is het belangrijk dat je zorgt voor een goede, evenwichtige afstemming en plaatsing van de beelden ten die goed in verhouding tot de afmetingen van de ondergrond moeten worden gekozen. Zorg dat de beelden elkaar niet overlappen, anders ontstaat er al gauw een ‘brei’ aan beelden waardoor geen enkel beeld nog de verdiende aandacht krijgt.
  • Tegenwoordig worden moodboards door professionals meestal gemaakt door handwerk (foamboards waarop je plattegronden, materialen en foto’s plakt) te combineren met gebruik van de computer. Je kunt hierdoor beelden die je selecteert op internet gebruiken en ook fraai de opmaak van beeld, tekeningen en teksten bewerken.  Je kunt werken met o.a. Word, Powerpoint, Exel, Paint, Photoshop, e.d. Het is een kwestie van uitproberen welk programma en welke werkwijze voor jou het beste uitpakken.