Cristy Brandriet | over kleuren

over kleuren

Checklist kleurenkeuzes

Om zo goed mogelijk rekening te houden met alle relevante aspecten kun je gebruik maken van een checklist (in willekeurige volgorde) die je kan helpen bij het maken van een passend en geschikt kleurenplan. Aan de hand van de hier gegeven antwoorden overweeg je wat dit betekent voor je mogelijkheden en keuzes voor kleuren in de desbetreffende ruimte.

 1. Welke kleurenvoorkeuren hebben je opdrachtgevers?
 2. Voor welke interieurstijl is gekozen is in de betreffende ruimte?
 3. Wat is de ligging van de ruimtes t.o.v. de zon, is er koel of warm licht?
 4. Hoe staat het met de hoeveelheid binnenvallend daglicht? Wil je met de kleurvlakken licht laten reflecteren of absorberen?
 5. Hoe groot is de ruimte? Wil je met kleuren de ruimte groter laten lijken, of kleiner?
 6. Om welke ruimte gaat het? Wie gebruikt de ruimte?
 7. Wil je met de kleuren een bepaald gevoel of gedrag op te wekken?
 8. Met welke blijvende, relevante kleurvlakken (bijv. de vloer) moet er gecombineerd worden?
 9. Wat is de grote, vorm en het materiaal waarop kleur wordt aangebracht?
 10. Wil je onderdelen in de ruimte accentueren, of camoufleren?

Kleurentheorie

Kleureffecten en tips

Bij het kiezen en combineren van kleuren kun je gebruikmaken van professionele kleursystemen, hieronder beschrijf ik er drie.

Kleursystemen

Voor een optimaal gebruik van een kleurensysteem verdient het dus aanbeveling om je te verdiepen in de opzet van de verschillende kleurnotatiesystemen en het gebruik ervan.

De meeste fabrikanten bieden trainingen aan voor professionele gebruikers, waarin het kleurnotatiesysteem en de mogelijkheden die dit systeem biedt uitvoerig worden uitgelegd.

NCS

 • Het meest gebruikte kleurensysteem in de interieurbranche is het Natural Colour System. Dit door het Scandinavian Color Institute in Stockholm ontwikkelde systeem gaat uit van de menselijke waarneming van kleuren.
 • Dit systeem gaat uit van vier primaire kleuren: geel ( Y – yellow), rood ( R – red), blauw (B – blue ) en groen (G – green).
 • De kleurnotatie bestaat uit twee delen: een cijfercombinatie ten behoeve van de nuance (helderheid en verzadiging) en een letter-cijfercombinatie voor de kleurwaarde/toon.
 • Een voorbeeld van een code is: S 1050 – Y20R. (De S staat voor een officiele NCS kleur).
 • De cijfercombinatie 1050 geeft de kleurnuance aan:
 • De code begint met het percentage zwartaandeel, de helderheid dus (10%), het tweede deel van de combinatie geeft het maximale ‘kleurigheidspercentage’, de verzadiging dus (50%) aan en hieruit volgt dat het witgedeelte de rest is (100 % – 10 – 50 = 40 wit. ).
 • In het tweede deel van de notatie Y20R wordt de relatie aangegeven tussen Geel en Rood (Y en R), de kleurtoon. Dus het gaat hier om een Geel met 20% roodaandeel en 80% geelaandeel.
 • Het EHCB eist, bij de examenuitwerking van het praktische deel kennis van het NCS systeem en wil dat je kleurstrips kiest (tenzij anders aangegeven) uit dit systeem. Het is dus verstandig om nu al te werken met het NCS systeem.
 • Het NCS systeem wordt o.a. gebruikt door Sigma verven, zowel voor de professionele markt als voor de Histor particuliere lijn.
 • Maar ook andere (dan verf)fabrikanten, zoals Forbo (marmoleum) gebruiken deze universele codering.
 • Het NCS systeem biedt (in het systeem geschoolde) ontwerpers, middels het kleurnotatiesysteem, belangrijke aanwijzingen voor het maken van harmonische (contrast) kleurcombinaties.
 • Uit de kleurnotaties kun je namelijk de visuele eigenschappen van de kleuren afleiden, bijv. de hoeveelheid zwartheid (helderheid), de hoeveel verzadiging, en welke kleurtoon.
 • Middels de kleurnotaties is het daarom mogelijk om te herkennen welke kleuren goed met elkaar gecombineerd kunnen worden.
 • Een goede kleurenwaaier is waaier C21.3 van Sigma,  waarin naast NCS- ook RAL kleuren opgenomen zijn  Je kunt de waaier bestellen via bestellen via de Sigma shop.

RAL

Over de hele wereld wordt veel gebruik gemaakt van het in 1927 in Duitsland ontwikkelde kleurenstandaardisatiesysteem Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen (RAL)

In dit systeem worden kleurcodes en unieke kleurnamen vastgeled, die zijn vertaald in zes talen ( Duits, Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Nederlands). Bijvoorbeeld: RAL 1012 Zitronengelb / Lemon yellow / Jaune citron / Amarillo limón / Giallo limone / Citroengeel.

De RAL definities zijn een internationale standaard geworden in industrie, bouw en verkeersveiligheid. Zo zijn in Nederland bijvoorbeeld de brandweerauto’s uitgevoerd in RAL 3000 Vuurrood, Ambulances RAL 1016 Zwavelgeel en de politieauto’s in RAL 9003 Signaalwit.

 • Voor het creëren van harmonieuze kleuren combinaties, zoals in het interieur gewenst is, werd in aanvulling op het klassieke RAL systeem het zgn. RAL Design systeem ontwikkeld waarin 1.688 kleuren, systematisch zijn gerangschikt.
 • De codes in dit systeem verwijzen naar de tint van de kleur, (kleurtoon) helderheid en chroma (verzadiging). Bijvoorbeeld, RAL 210 60 30 is een kleur met een tint (kleurtoon) van 210, een helderheid van 60, en een chroma (verzadiging) van 30.
 • Kijk voor meer informatie op: www.ralkleuren.com.

ACC

Daarnaast kennen we Acoat Color Codification System, dit systeem heeft fabrikant Sikkens voor de professionele markt en onder de merknaam Flexa voor de ‘gewone’ consument ontwikkeld.

 • Een code in het systeem is bijv. N0.05.80, het eerste gedeelte van de notatie geeft de kleurtoon aan, het tweede de verzading en het laatste de helderheid van de kleur.
 • Als je vertrouwd bent met het systeem kun je aan de hand van de code dus al een kleurindicatie geven en kun je op basis van de overeenkomsten in de kleurtoon, verzadiging en of helderheid zoeken naar goede combinaties tussen kleuren.
 • Op deze pagina vind je een uitleg van het Sikkens ACC systeem