Cristy Brandriet | De essentiele ontwerpbouwsten voor je interieur

Blog

De essentiele ontwerpbouwsten voor je interieur

Je bent het je er waarschijnlijk niet van bewust, maar ieder interieur is opgebouwd uit de zgn. interieurbouwstenen.

Met deze zes belangrijke ontwerpbouwstenen kun je een solide basis leggen voor een goede interieurstyling. Als je deze belangrijke interieuronderdelen herkent en op de juiste manier inzet dan zal je interieur als vanzelf evenwichtig en samenhangend worden en zich onderscheiden door een boeiende totaalvormgeving.
Interieurstyling: Ruimte
De grote, hoogte. vorm en afwerking van de ruimte geven richtingen aan voor de interieurstying.

De grote, hoogte. vorm en afwerking van de ruimte geven richtingen aan voor de interieurstying.

Met ruimte wordt hier bedoeld: de ruimte (de kamer). Ruimtes worden begrensd door wanden, vloeren, ramen en plafonds. Deze grensvlakken en de keuzes die je maakt voor de bekleding ervan met materialen en kleuren zijn essentieel. Je kunt hiermee een kamer visueel verhogen, verlagen, vergroten of verkleinen. Je kunt accenten zetten, verbindingen aangeven, een zichtlijn maken enzovoort. En bovendien spelen in de ruimte je keuzes voor alle andere bouwstenen een rol.

Interieurstyling: Lijnen

Met rechte, gebogen en diagonale lijnen en de afstanden ertussen kun je een kamer optisch beïnvloeden.

Strakke, sobere, elegante belijning in de moderne interieurstijl.

Strakke, sobere, elegante belijning in de moderne interieurstijl.

 

Bij iedere interieurstijl horen kenmerkende ontwerplijnen. Het is belangrijk dat je bij de keuze voor en opstelling van de onderdelen in je interieur kiest voor de passende ontwerplijn en deze consequent weet vast te houden.

Algemene effecten van lijnen:
 • Verticale lijnen hebben een krachtig effect. Ze worden gezien als mannelijke ontwerplijn.
 • Verticale lijnen geven een formele uitstraling.
 • Opgaande lijnen (ook al zijn ze gebogen) benadrukken de hoogte van een ruimte
 • Horizontale lijnen benadrukken de breedte van een ruimte
 • Horizontale lijnen geven een rustige uitstraling
 • Gebogen lijnen hebben een vriendelijk, open effect. Ze worden gezien als vrouwelijke ontwerplijnen.
 • Diagonale lijnen laten een ruimte ruimer lijken
 • Diagonale lijnen kunnen in grote ruimtes speelse effecten geven.
Interieurstyling: Vormen

In onze interieurs zien we de rechthoekige en vierkante vorm het meest. Niet alleen de vorm van onze kamers, maar de meeste tafels, kasten, lijsten, etc. zijn op deze rustige ontwerpvormen gebaseerd. Natuurlijk zijn er daarnaast meer vormen die je tegenkomt.

Lijsten met verschillende afmetingen en vormen worden een samenhangend geheel door een goede afstemming van de afstanden ten opzichte van elkaar en de kleur van de lijst (en de afbeelding)

Lijsten met verschillende afmetingen en vormen worden een samenhangend geheel door een goede afstemming van de afstanden ten opzichte van elkaar en de kleur van de lijst (en de afbeelding)

Algemene effecten van vormen:
 • Eén vorm die (in allerlei maten) herhaald wordt geeft een rustig, samenhangend beeld.
 • Bij de combinatie van meerdere vormen zijn gelijksoortige vormen, zoals de rechthoek en het vierkant rustiger dan de combinatie van verschillende vormen.
 • Bij de combinatie van verschillende vormen kun je het verschil camoufleren door ze met dezelfde kleur optisch aan elkaar te verbinden.
 • Strakke vormen zijn vooral te zien in de moderne, design vormgeving
 • Glooiende, golvende vormen passen meer in de klassieke en landelijke vormgeving.
 • Als glooiende, golvende vormen in de moderne vormgeving gebruikt worden, zijn het vaak simpele, abstracte en grote vormen in felle kleuren.
Interieurstyling: Texturen

Hiermee wordt bedoeld de samenstelling en of oppervlakten van materialen die; zacht, hard, koud, warm, glad, oneffen en ruw kunnen zijn. Textuur of juist het ontbreken ervan heeft een belangrijke invloed op de “beleving” van een kamer. Door het aanraken, bekijken of voelen van texturen kun je een kamer bijvoorbeeld plezierig, comfortabel, onrustig of ongezellig vinden.

Algemene effecten van texturen:
Een afwisseling en afstemming van harde, zachte, ruwe en gladde materialen geeft een balans aan het interieur. Hier werden daarnaast de kleuren alle in een pastelpallet gekozen.

Een afwisseling en afstemming van harde, zachte, ruwe en gladde materialen geeft een balans aan het interieur. Hier werden daarnaast de kleuren alle in een pastelpallet gekozen.

 • Grove structuren (vaak warme en zachte), matte structuren geven een gezellige, comfortabele en ‘warmere’ sfeer. Ze absorberen meer licht en geluid dan gladde oppervlakken. Heel veel verschillende texturen in een kamer geven een “vol” effect.
 • Gladde (ook vaak koude), glanzende structuren hebben een wat formeler, ruimtelijke, lichter en ‘killere’ uitstraling. Ze reflecteren meer licht en weerkaatsen meer geluid. Heel veel gladde materialen veroorzaken een “galm” in je kamer die onpersoonlijk kan aandoen.
 • Probeer in je interieur een evenwichtige afstemming te vinden tussen harde en zachte, warme en koude en glanzende en matte oppervlakten. Door bijvoorbeeld een zacht (en warm) karpet op gladde stenen te leggen compenseer je hard met zacht. En bij veel gestoffeerde meubelen kun je juist weer goed kiezen voor een harde vloer.
Interieurstyling: Patronen

Als decoratieve motieven op een ondergrond worden herhaald noemen we dat een patroon. Je ziet een patroon als individueel item, dit in tegenstelling tot textuur die je ziet als een geheel. Met patronen kun je een bijzondere finishing touch meegeven. Bij het kiezen en combineren van patronen is het goed om rekening te houden met de hierna genoemde aspecten.

Algemene effecten van patronen:
Het combineren van patronen met goed harmonierende kleuraccenten geeft een plezierige spanning in de interieurstyling

Het combineren van patronen met goed harmonierende kleuraccenten geeft een plezierige spanning in de interieurstyling

 • Een grote print op een klein object gaat verloren
 • Een kleine print op een groot object gaat verloren
 • De kleuren in een patroon stem je af op de omgevingskleuren. Herhaal liever niet exact dezelfde kleur, maar liefst één a twee tinten lichter of donkerder.
 • Veel herhaling van één patroon (bijv. behang, lampenkappen, kussens) kan overheersend werken.
 • Het combineren van verschillende patronen is best lastig. Als je toch durft kies dan liefst voor gelijksoortige en gelijk grote patronen.
 • De combinatie van een patroon met een harmoniërende of juist contrasterende gekleurde effen wand is wat makkelijker en zorgt meestal voor een goed en veilig resultaat.
Interieurstyling: Kleuren

De kleurenkeuzes zijn in je interieur erg belangrijk want ze beïnvloeden de werking van alle bouwstenen. Daarnaast hebben kleuren ook een grote invloed op de sfeer in een ruimte en kunnen ze ons gemoed beïnvloeden. Hier beperk ik me tot de werking van kleuren als bouwsteen en de algemene ruimte-effecten van kleuren.

Kleuraccenten

Kleuraccenten goed gekozen en gecombineerd bij de patronen op het behang.

Algemene effecten van kleuren:
 • (kleur)accenten inbrengen (voorkomt saaiheid))
 • een zichtlijn aanbrengen (op een wand, een kast o.i.d. )
 • losse interieuronderdelen verbinden tot een samenhangend geheel.
 • het dag/kunstlicht compenseren (koud licht combineren met warme kleuren en v.v.)
 • optische trucs toepassen in een ruimte door te kiezen voor (warme) kleuren die op je af lijken te komen en (koele en lichte) kleuren die wijken
 • iets camoufleren (je laat iets optisch wegvallen)
 • iets accentueren (door een accent te zetten op iets specifieks)
 • een sfeer inbrengen, denk aan het “bruin café” of het “boudoir”.
 • een heel eigen stempel op het interieur drukken.

Alle genoemde bouwstenen hebben belangrijke invloeden in een interieurstyling. De ontwerpbouwsteen  speelt echter een meer prominente rol, want iedere bouwsteen wordt beïnvloed door de kleur ervan. Neem bijvoorbeeld de bouwsteen lijnen: een zacht lila verticale lijn zal een totaal andere uitstraling geven dan een zwarte. Het is dus belangrijk om alle kleurenkeuzes doordacht te maken en goed te beoordelen op de (samenhangende) effecten.

 

handtekeningCristy 2

 

Meer lezen over de interieurbouwstenen?

In mijn boek Interieurbasics vind je een nog uitgebreidere uitleg over de bouwstenen.